søndag den 17. marts 2013

Mirakelbær

Acaí (udtales a-saj-i)




Det hotteste bær pt. er Acai bærret, som har rigtig mange positive egenskaber. Det er smækfyldt med antioxidanter, vitaminer, mineraler og omega 6- og 9-fedtsyrer. 
For at bevare flest mulige antioxidanter, skal bærrene spises friske eller fryses. Man kan også få dem i te - af kendte pg lettilgængelige mærker har Celestial Seasons en Acai - mango - zinger te og Pickwick har en Acai- og blueberry te. 
Nogle mener, at bærret er med til at øge din forbrænding og give en større seksualdrift.


Hindbær



Udover at hindbær også er en god kilde til vitaminer, fibre og antioxidanter, giver bærrene også en lille øgning i ens stofskifte og dermed forbrænding. Men vel at mærke kun, hvis man spiser dem jævnligt. Hindbær indeholder stoffet Pectin, som er med til at begrænse mængden af fedt, som cellerne kan optage.


Stikkelsbær



Plukkes i juli-august måned, hvor de har en dejlig sød-syrlig smag. De indeholder ligesom alle andre bær masser af vitaminer og antioxidanter. I Norge siges det, at stikkelsbær skulle være godt for unge 'jenter' før menstruationen. Om der er hold i det kan jeg ikke svare på, men det er da et forsøg værd ;)

Ribs



Ribs hører til blandt de moderat energirige frugter. De indeholder en vis mængde c-vitaminer og høstes i juli-august.


Blåbær



Blåbær skal angiveligt være med til at gøre det nemmere at bevare den slanke linie. I hvert fald hvis man skal tro en nyere undersøgelse, der blev udført på rotter. De rotter, der fik så mange blåbær, at det svarede til 2% af deres kost, efter 90 dage havde mindre fedt om maven, end de rotter, der ikke havde fået blåbær. Desuden havde de blåbærguffende rotter bedre kolesteroltal. Det gjaldt hvadenten rotterne havde fået en fed eller fedtfattig kostsammensætning sammen med blåbærrene.
Blåbær er også godt for hjertet, hjerne og øjne og er med til at forebygge grå stær.


Brombær



Brombær er rige på fordøjelsesfremmende kostfibre - især af typen pektin, som menes at kunne sænke kolesteroltallet og dermed beskytte hjertet. Spis dem, som de er - jo mere skånsomt bær behandles, jo mere sundhed kan du hive ud af dem :)


Jordbær



Jordbær er formentlig danskernes favoritbær, og det forstår man godt. Bærret har en fantastisk sød duft, og de minder en om somre og barndom :)
De indeholder også mange C-vitaminer. Hvis man spiser 100 gram har man dækket en hel dags behovfor C-vitaminer. Der er faktisk langt flere C-vitaminer i jordbær end i citrusfrugter!
Men hvis du skal have det optimale ud af dem, så spis dem om sommeren. Man opnår ikke det samme, hvis modningen er fremskyndet. Spis efter årstiden :)


Tranebær



Forskning tyder på, at tranebær kan have en forebyggende og behandlende effekt af urinvejsinfektioner, herunder blærebetændelse. Dette er dog ikke lægevidenskabeligt anerkendt, men ikke desto mindre er det et gammelt husmoderråd, som mange følger. Ifølge Helsenyt.com er den oprindelige forklaring, at bærrenes surhedsgrad skulle gøre urinen så sur, at bakterier ikke kan formere sig i urinrøret og blæren. Nyere undersøgelser viser dog, at tranebær indeholder et stof der sørger for, at bakterierne glider af på epithelcellerne - ligesom mad på en tefal-pande.


Hyldebær



”Grøn hyld indeholder stoffer, der kan udvikle giftigt cyanid, som også kaldes blåsyre, derfor skal man aldrig spise hverken umodne hyldebær, blade eller bark fra hyld,” siger professor i fødevarekemi Leif Skibsted, Københavns Universitet.
Selv om hyldebærrene er modne, må de ikke spises rå. De skal koges mindst 20 minutter for at fjerne de giftige stoffer fuldstændigt.

Havtorn



Studier viser, at havtorn i et måltid kan sænke nedbrydningen af kulhydrater og dermed have en positiv effekt på blodsukkeret.  Kosmetikbrancehn bruger saften og den specielle omega-7-holdige olie fra kernen i antirynkecremer, og forskere i hele verden tester, om havtorn med sine enorme mængder c-vitamin (15 gange mere pr. gram end citron) og særegne plantefedtstoffer har større sundhedsfremmende virkning end andre bær. I forvejen er der forskning, der antyder, at havtorn kan være med til at sænke risikoen for en lang række sygdomme som diabetes, hjertesygdomme og kræft.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar